browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Het Uur Van De Waarheid

Posted by on July 8, 2015
Tsakalatos: "The dog ate my homework"

Tsakalatos: “The dog ate my homework”

Kromme tenen van schaamte. Met kromme tenen van schaamte las ik gisteren dat dhr. Tsakalotos met lege handen naar Brussel was gekomen.  Achttien ministers van Financiën waren naar Brussel gevlogen voor een Emergency Meeting betreffende Griekenland. Na de resultaten van het referendum (OXI !) was het aan de Griekse regering om, met het mandaat van het Griekse volk in de zak, een goede deal te overleggen aan Europa. Verwachtingsvol stroomde de zaal vol met Europese ministers. En wat bracht vriend Euclid ter tafel ? Helemaal niets. Geen papier. Geen voorstel. Niets. Een algemene speech over wat de Griekse regering zou willen. Verder niets. In de berichten op Twitter van aanwezige ministers overheerste ongeloof en irritatie. Een speech had ook per email verstuurd kunnen worden. Dat had 18 ministers een hele reis bespaard. Ik voelde diepe schaamte. Ik heb vanaf het begin Syriza verdedigd tegenover mijn niet-Griekse vrienden. Omdat hun motieven zuiver zijn. Omdat vijf jaar ‘austerity’ niet heeft gewerkt, integendeel. Dat zie ik dagelijks om me heen. Maar snapt Tsipras & co dan niet dat de tijd dringt ? Dat banken op omvallen staan. Dat de rand van de afgrond waarop we staan steeds verder afbrokkelt ?

“Neuh we hebben nog geen voorstel, is er haast bij dan ? Morgen weer een dag hoor…”

Tsipras

Tsipras

Mijn vertrouwen in de toekomst van Griekenland is gedaald tot het absolute dieptepunt. Een vertrek uit de Euro, vrijwillig of onder financiële dwang, is zo’n beetje het slechtst denkbare op dit moment. Voor mijn persoonlijke situatie, maar ook voor het gehele Griekse volk. Grexit wil niemand hier. En daarom hoop ik dat nu in de laatste dagen die nog resten dhr. Tsipras, in wie ik zoveel vertrouwen had, zich een waar politicus toont. Staan voor je idealen is mooi, maar als je een geheel volk in de armoe moet storten om ze hoog te houden dan denk ik dat je als leider gefaald hebt. Hij moet nu doen wat nodig is om tot een overeenkomst te komen met Europa. Zelfs als die overeenkomst tegen zijn principes is.

corruption-300x166En dan aan het werk. De schouders eronder. Werk die hele lijst Lagarde af. Gooi alle corrupte rechters op het asfalt. Haal de bezem door de belastingkantoren en zet alle corrupte belastinginspecteurs op een wrakke boot richting Afrika. Maak NU een deal met de Eurozone, whatever it may be, en probeer LATER je gelijk te halen. Bij hen die er schuldig aan zijn. De bankiers die er zo voordelig uitgesprongen zijn. De corrupte politici die hun miljoenen veilig in Zwitserland hebben staan. Gebruik dat geld om de Griekse economie weer op poten te zetten. Wat we nu nodig hebben is rust. Rust om de zaken eens echt aan te gaan pakken en voor Tsipras om te bewijzen dat hij echt wil hervormen. Dat hij van Griekenland eindelijk een Europees land wil maken.

Voor vele landen in de Eurozone is kwijtschelden van een deel van de schuld niet aan de orde. Tsipras moet dat accepteren. De Duitsers zitten voor zo’n 60 miljard euro in het schip. Het maakt niet uit waar dat geld terecht is gekomen en of het geld goed gebruikt is. Kwijtschelden van zelfs een deel daarvan is op dit moment, in de huidige situatie en met de huidige publieke opinie geen optie. Tsipras moet dat inzien en begrijpen. In een later stadium, als de zaken weer een beetje tot bedaren zijn gekomen, kan met onderbouwde argumenten en gesterkt door recent onderzoek van het IMF alsnog gekeken worden of de schuldenlast verminderd kan worden. Maar niet nu.

Würst !

Würst !

Als goed politicus moet hij het ook eens bezien vanuit het standpunt van de gewone Duitse burger. Je kunt die man uit Beieren vertellen dat vijf jaar bailout niet gewerkt heeft. Dat alleen de banken zijn gered. Dat het lag aan de corrupte regering die Griekenland toen had. Maar terwijl je die argumenten vol vuur ter tafel brengt kijk je hem in de ogen en je weet: Het zal hem allemaal würst zal wezen ! Welke Griekse regering schuld is, welke bank de bailout heeft ontvangen. Würst würst würst. Je blijft toch niet steeds maar weer geld pompen in een land zonder dat daar een goed plan tegenover staat ? Dit, in het kort, is de heersende publieke opinie in Duitsland en vele andere landen buiten Griekenland. Ten overstaan van die gewone Duitse burger moet Merkel haar beslissing kunnen verdedigen. Het in rook op laten gaan van 30 miljard Duitse euro’s is op dit moment voor hen niet te verkroppen. Ik heb daar begrip voor. En dat zou Tsipras ook moeten hebben.

Het ergste wat Tsipras nu kan doen is vasthouden aan zijn standpunt van schuldvermindering en al doende het Griekse volk naar een zeer donkere en koude toekomst leiden. Ik hoop dat hij de wijsheid en realiteitszin heeft om dat niet te doen. Om nu een deal te sluiten, wellicht in latere maanden m.b.v. stille diplomatie alsnog een herstructurering van de schuldenlast gedaan te krijgen, maar het allerbelangrijkste is nu om rust te brengen in Griekenland. Zodat toeristen met een gerust hart op het vliegtuig stappen. Zodat Griekse bedrijven weer aan het werk kunnen en Tsipras & co de schouders kunnen zetten onder een werkelijke opbouw van dit mooie land.

We zijn het waard.

 

Share Button

One Response to Het Uur Van De Waarheid

  1. Moeders

    We hebben er een zwaar hoofd in, maar blijven duimen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.